Robin Hood: Varkaiden ruhtinas

 

Robin Locksley on epäonnistuneen ristiretken seurauksena vangittuna Palestiinassa. Hän kuitenkin onnistuu pakenemaan pelastaen samalla kuolemaantuomitun mauri Azeemin, joka aikoo seurata Robinia, kunnes onnistuu pelastamaan tämän hengen. Kotimaahansa Englantiin päästyään Robin joutuu heti kahnauksiin sheriffin miesten kanssa. Kotoaan hän löytää kuolleen isänsä ja sokeutetun palvelijan. Hän tapaa aikuiseksi varttuneen Marian-neidon vieden tälle viestin veljen kuolemasta. Robin etsintäkuulutetaan ja Azeemin ja palvelija Duncanin kanssa hän pakenee Sherwoodin metsään ja liittoutuu muiden etsintäkuulutettujen kanssa. Robin vannoo, ettei lepää ennenkuin on kostanut sheriffille isänsä kuoleman, ja näin sota on valmis alkamaan...

 

Robin Hood: Varkaiden ruhtinas on Kevin Reynoldsin ohjaama seikkailuelokuva vuodelta 1991. Elokuva perustuu tunnettuun englantilaiseen taruun Robin Hoodista.

Elokuvassa on mukana lukuisia kuuluisia ja loistavia näyttelijöitä pääosissa. Kevin Costner vakuuttaa Robinina, mutta jää kakkoseksi jopa Azeemin roolissa näytelleelle Morgan Freemanille. Mary Elizabeth Mastrantonio on herkkä Marian-neito, jonka tunteet ovat ristiriitaiset Robinia kohtaan. Onko Robin edelleen se poika, joka sytytti hänen hiuksensa tuleen vai tahtooko tämä vain suojella? Christian Slaterin Puna-Will on katkeroitunut ja vihainen Robinille henkilökohtaisista syistä. Kaikki edellämainitut näyttelijät ovat amerikkalaisia, mutta koko elokuvan paras ja mieleenpainuvin roolisuoritus tulee kuitenkin brittinäyttelijä Alan Rickmanilta.  Muut näyttelijät eivät oikeasti ole mitään häneen verrattuna. Siis eivät mitään. Jälleen pahisroolia näyttelevä Rickman on erittäin luonteva ja uskottava Nottinghamin sheriffi. Pitänee vielä mainita, että elokuvassa nähdään myös pienessä Kuningas Richardin roolissa James Bondina tunnettu Sean Connery.

Elokuva on hieno ja toimiva kokonaisuus. Ohjaus, käsikirjoitus ja näyttelijäntyö sujuvat ja menevät hyvin yksiin. Lisäksi elokuva valottaa paljolti Nottinghamin sheriffin taustoja ja on jo siksikin mielenkiintoista katsottavaa.

Vaikka Robin Hoodia usein kuvataan Robinin ja Marianin rakkaustarinana, se jää tässä elokuvassa enemmän taustalle, kun keskitytään enempi Iloisiin veikkoihin ja sheriffiin. Toki elokuvasta löytyy myös romantiikan aineksia. Robin Hood kuvataan pääasiassa kuitenkin eräänlaisena hyväntekijänä, joka tunnetusti ottaa rikkailta (= sheriffiltä) ja antaa köyhille. Sen voisi soveltaa nykyaikaan niin, että rikkaammat antavat rahaa niille, jotka sitä tarvitsevat (esim. kehitysmaihin).

 

Alkuperäinen nimi: Robin Hood: Prince of Thieves

Ohjaus: Kevin Reynolds

Käsikirjoitus: Pen Densham

Pääosat: Kevin Costner – Robin Hood

Morgan Freeman - Azeem

Mary Elizabeth Mastrantonio - Marian-neito

Christian Slater - Puna-Will

Alan Rickman – Nottinghamin sheriffi

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1991

Kesto: 149 min

Ikäraja: K15