Carrie

 

Koulukiusauksen kohde Carrie on epävarma, syrjitty lukiolainen ilman ystäviä... joka ei itse aavista 'salaisten voimiensa' telekineettistä vahvuutta. Mutta kun hänen psykoottinen äitinsä ja sadistiset koulutoverinsa lopulta menevät liian pitkälle, tämä ennen niin ujo teinityttö muuttuu hillitsemättömäksi, kostonjanoiseksi voimanpesäksi, joka 'erikoislahjansa' avulla päästää helvetin irti kuuluisassa elokuvallisessa raivokohtauksessa täynnä verta, liekkejä ja tulikiveä ja vie sinut aina kauhun syvimpiin syövereihin – ja vielä syvemmälle!

 

Carrie on Stephen Kingin samannimiseen menestysromaaniin perustuva elokuva, joka on ilmestynyt valkokankaille vuonna 1976. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa vasta vuonna 1991. Elokuvan on ohjannut Brian De Palma ja käsikirjoittanut Lawrence D. Cohen. Pääosissa nähdään Sissy Spacek, Piper Laurie, John Travolta ja Amy Irving

Carrie oli ensimmäinen Stephen Kingin kirjaan perustuva elokuva, jonka näin. Ikää minulta löytyi silloin 13 vuotta. Kun katsoin elokuvan, siinä oli jotain, mikä sykähdytti. Se oli Carrie. En lainkaan ihmettele, että Sissy Spacek sai roolisuorituksestaan Oscar-ehdokkuuden. Carrien kehitys on huomattavissa hänen kasvoiltaan. Alussa sulkeutuneet, tanssiaisissa ikionnelliset – ja sitten, sen viimeisen kepposen jälkeen, niin vihaiset, niin vihaiset. Mainitsemisen arvoiset roolisuoritukset on myös Carrien sekopäistä äitiä näytelleellä Piper Lauriella sekä katuvaa koulutoveria esittäneellä Amy Irvingillä. Eikä katsomista häirinnyt lainkaan, että 27-vuotias Spacek näytteli 16-vuotiasta, sillä alusta alkaen uskoinkin hänen olevan kuudentoista.

Carrie ei välttämättä, kuten tuossa kirja-analyysissa jo totesin, kuuluisi kauhugenreen, sillä elokuvasta löytyy paljon draamallisia aineksia. Kauhuelementit tulevat mukaan vasta elokuvan loppupuolella.

Vaikka elokuvan lopetuksesta en niin pitänytkään, se silti syöpyi muistiini – ahdistavana ja tunteita herättävänä.

 

Alkuperäinen nimi: Carrie

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus: Lawrence D. Cohen Stephen Kingin kirjan pohjalta

Pääosat: Sissy Spacek – Carrie White

Piper Laurie – Margaret White

Amy Irving – Susan Snell

John Travolta – Billy Nolan

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1976

Kesto: 94 min

Ikäraja: K15