Rosemaryn painajainen

Rosemary ja Guy Woodhouse muuttavat vanhaan kerrostaloon. Heidän naapureinaan on vanhempi, innokas pariskunta, Minnie ja Roman Castevet. He tunkeutuvat ehkä hieman liiaksi Woodhousien elämään. Etenkin Guy tulee läheiseksi heidän kanssaan ja kertoo vauvantekosuunnitelmista, josta Minnie ja Roman ovat erittäin ihastuneita. Pian muuttamisen jälkeen Rosemary näkee kummallisen unen, jonka seurauksena tulee raskaaksi. Raskaus tuntuu oudolta, ja Minnie ja Roman ovat taas innokkaasti järjestelemässä asioita. Ja sitten Rosemaryn ympärillä alkaa tapahtua kummia...

Rosemaryn painajainen on Roman Polańskin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 1968. Rosemaryn painajainen perustuu Ira Levinin samannimiseen romaaniin.

Aivan ensimmäisenä tulee mieleen, etten ehkä Rosemaryn painajaistakaan välttämättä luokittelisi kauhugenreen. Se on ennemminkin psykologinen trilleri. Elokuva kyllä pitää otteessaan ja jännityksessä loppuun asti, eikä taukoa, jolloin voisi elokuvan keskeyttää, ole.

Tästä elokuvasta parhaiten muistuu mieleen Mia Farrown hieno roolisuoritus Rosemaryna. Hänen hahmonsa muuttuu yhä synkemmäksi loppua kohden ja tuo jännitystä elokuvaan. Eivätkä muutkaan roolisuoritukset hullumpia ole.

Elokuvan tunnelma on outo ja jännällä tavalla pelottavakin. Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Ohjaus toimii ja käsikirjoitus on hyvä. Verta ja väkivaltaa ei elokuvassa juurikaan nähdä, ja katsojalta vaaditaan kärsivällisyyttä syventyä elokuvan tapahtumiin.

Kaiken kaikkiaan Rosemaryn painajainen on hieno elokuva, joka on ehdoton klassikko. Ja mainitsemisen arvoisena seikkana pidän vielä sitä, että jollen olisi tiennyt, olisin sanonut elokuvan tehdyn 1980-luvulla.


 

Alkuperäinen nimi: Rosemary's Baby

Ohjaus: Roman Polański

Käsikirjoitus; Roman Polański Ira Levinin romaanin pohjalta

Pääosat: Mia Farrow – Rosemary Woodhouse

John Cassavetes – Guy Woodhouse

Ruth Gordon – Minnie Castevet

Sidney Blackmer – Roman Castevet

Maurice Evans – Edward Hutchins

Ralph Bellamy – Abraham Sapirstein

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1968

Kesto: 136 min

Ikäraja: K15