Se

 

Se voi olla mikä tahansa. Raateluhampain varustettu hirviö, joka ei pysy valkokankaalla. Jotain omituista, joka piileskelee kellarissa. Uudessa Englannissa sijaitsevassa pienessä kylässä vaikuttava pahantahtoinen voima ottaa klovnin olomuodon. Mutta tästä touhusta on pelleily perin kaukana. Klovni terrorisoi nuorisoa ja saattaa epäonnekkaimmat heistä manan majoille rutkasti ennen aikojaan – kunnes jotkut nuoret päättävät taistella vastaan. Paha nostaa päätään jälleen 30 vuotta myöhemmin: tällä kertaa se on ilkeämpi, vihaisempi ja kuolettavampi. Ystävykset, jotka muistavat nuoruuden kauhut liiankin hyvin, liittoutuvat jälleen taistellakseen Pahaa vastaan.

 

Se on Stephen Kingin samannimisen kirjan pohjalta vuonna 1990 tehty kauhuelokuva. Sen on ohjannut Tommy Lee Wallace ja käsikirjoittaneet Lawrence D. Cohen, Tommy Lee Wallace ja Stephen King.

Ensimmäisenä elokuvasta tulee mieleen sen piinaava ja ahdistava tunnelma, joka piti otteessaan koko elokuvan ajan, aina lopputeksteihin asti. Vaikka loppuratkaisu jääkin melko laimeaksi ja oudoksi, on elokuva silti kokonaisuudessaan hyvä.

Näyttelijäsuoritukset eivät mitenkään erityisesti jääneet mieleen – paitsi tietenkin Tim Curryn esittämä Pennywise-klovni. Curry vetää roolinsa kunnialla läpi, eikä häntä voi kuin ylistää. Ohjaus on hyvää ja käsikirjoitus toimii.

Elokuvan pituudesta välittämättä siihen jaksoi silti keskittyä. Koko kolmetuntinen, mikä elokuvan parissa tuli vietettyä, oli täynnä piinaavaa jännitystä ja ahdistusta.

 

Joka ainoa pelkosi. Yhdessä kuolettavassa vihollisessa

 

Alkuperäinen nimi: It

Ohjaus: Tommy Lee Wallace

Käsikirjoitus: Lawrence D. Cohen, Stephen King ja Tommy Lee Wallace Stephen Kingin samannimisen romaanin pohjalta

Pääosat: Harry Anderson – Richard Tozier

Dennis Christopher – Eddie Kaspbrak

Richard Masur – Stanley Uris

Annette O'Toole – Beverly Marsh

Tim Reid – Michael Hanlon

John Ritter – Ben Hanscom

Richard Thomas - Bill Denbrough

Tim Curry – Pennywise/Se

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Ilmestymisvuosi: 1990

Kesto: 181 min

Ikäraja: K15

 

Kauhun Mestari päästää valloilleen kaiken sen, mitä olet aina pelännyt