Apinoiden planeetta

 

Vuonna 2029 avaruusalus OBERONin syvällä avaruudessa tapahtuvat tähtien väliset tutkimukset siirretään simpanssipiloteille. Yhden tällaisen tehtävän aikana simpanssi häviää yhteyden emoalukseen ja katoaa tutkan näytöstä. Peloton astronautti Leo Davidson käynnistää pelastusoperaation ja laskeutuu toimintahäiriön seurauksena viidakkomaiselle planeetalle, joka ei juurikaan eroa Maasta.

Suureksi yllätyksekseen Leo huomaa englantia puhuvien apinoiden ja primitiivisten ihmisten asuttavan planeettaa. Apinoiden vangitsema Leo onnistuu pakenemaan ja kokoaa pienen joukon kapinahenkisiä ihmisiä ja empaattisia apinoita avukseen yrityksessä saada yhteys OBERONiin. Mutta hänen huomionsa suuntautuu toisaalle odottamattomien tapahtumien seurauksena. Uusien tietojen aseistama Leo johtaa kapinallisten joukon ylivoimaista apina-armeijaa vastaan taistelussa, jonka lopussa häämöttää joko vapaus tai täydellinen tuho.

Apinoiden planeetta on Tim Burtonin ohjaama tieteisseikkailu vuodelta 2001. Se perustuu Pierre Boullen samannimiseen romaaniin vuodelta 1963.

 

Sain viimein tämän elokuvan ja pääsin katsomaan sen. Elokuvan päätyttyä pääsinkin sitten taas vaihteeksi hehkuttamaan Tim Burtonia ja Helena Bonham Carteria (minähän en siis koskaan tee niin). Tykkäsin elokuvasta kovasti, vaikka yleisesti ottaen tämän tyyliset elokuvat eivät oikein viehätä minua. Tämä kuitenkin teki poikkeuksen sen suhteen.

Okei, ensin sanon, että Tim Burton on edelleen huippuohjaaja – sanoi muut mitä sanoi. Toisekseen ihailen Helena Bonham Carterin taitoa suoriutua roolista kuin roolista. Ja niinkin erilaisista rooleista. Vaikken naista olisikaan välttämättä tunnistanut, ellen olisi tiennyt hänen olevan elokuvassa. Ainoa, mistä hänet onnistuin tunnistamaan olivat silmät. Sekä eräässä vaiheessa hän liikautti käsiään siihen malliin, että minä olin ihan, että 'hei, Nellie Lovett'!

Mark Wahlbergin Leo jäi minulle hieman etäiseksi, mutta se saattoi hyvinkin johtua siitä, että minä keskityin koko elokuvan ajan vain ihailemaan Helena Bonham Carteria (ja minähän en siis yhtään pidä kyseisestä näyttelijästä, en kertakaikkiaan – muuten vain hehkutan häntä jatkuvasti).

Kokonaisuudessaan elokuva oli hyvin toimiva kokonaisuus, joka ei jättänyt kylmäksi. Minun lämpenemiseeni tosin riittää se, että kyseisessä elokuvassa on mukana joko joku suosikkinäyttelijäni – tai sitten suosikkiohjaajani herra Burton.

Menen nyt tästä ennen kuin tulette hulluiksi kanssani. Sanon vielä vaan, että katsokaa ihmeessä.

Joo, se on Helena! Kuka tunnisti?

Alkuperäinen nimi: Planet of the Apes

Ohjaus: Tim Burton

Käsikirjoitus: William Broyles Jr, Lawrence Konne ja Mark Rosenthal Pierre Boullen romaanin pohjalta

Pääosat: Mark Wahlberg – Leo Davidson
Tim Roth – Thade
Helena Bonham Carter – Ari
Michael Clarke Duncan – Attar
Paul Giamatti – Limbo
Estella Warren – Daena

Valmistusmaa: USA

Ilmestymisvuosi: 2001

Kesto: 115 min

Ikäraja: K11