Schindlerin lista

 

Elokuva kertoo unohtumattoman tositarinan Oskar Schindlerista, rohkeasta miehestä, joka pelasti yli 1100 juutalaisen hengen juutalaisvainojen aikaan. Se on todiste yhden miehen taistelusta oikeuden ja inhimillisyyden puolesta ihmiskunnan synkimpiin kuuluvana ajanjaksona.



Schindlerin lista on Steven Spielbergin ohjaama elokuva vuodelta 1993. Se perustuu Thomas Keneallyn samannimiseen kirjaan, joka puolestaan perustuu tositapahtumiin toisen maailmansodan aikana.

Tämä elokuva... en oikein tiedä. Siitä ei vaan voi sanoa mitään pahaa. Teksti oli kauneinta, mitä olen koskaan elokuvissa nähnyt, kuvaus ja ohjaus olivat onnistuneita. Elokuvan mustavalkoisuus on oiva tehoste sen rinnalla, että elokuvassa värillisiä ovat vain pikkutytön punainen takki ja Schindlerin lopussa saama kultasormus. Ja lopetus... niin kaunista ja koskettavaa lopetusta en koskaan ole nähnyt. Kun Schindlerin juutalaiset kävelevät näyttelijöidensä kanssa Schindlerin haudalle ja jättävät kukin siihen kiven pelastajansa muistoksi. Musiikki jää mieleen. Elokuva on kenties ohjaaja Steven Spielbergin paras. Näyttelijöistä parhaiten mieleen jäivät etenkin Liam Neesonin esittämä Oskar Schindler sekä Amon Göthinä nähty Ralph Fiennes. Lisäksi elokuva pitää ottessaan koko yli kolmetuntisen kestonsa ajan. Ei tätä elokuvaa voi kuin ylistää.

Alkuperäinen nimi: Schindler's List

Ohjaus: Steven Spielberg

Käsikirjoitus: Steven Zaillian, Thomas Keneallyn kirjan pohjalta

Sävellys: John Williams

Pääosat: Oskar Schindler – Liam Neeson

Itzhak Stern – Ben Kingsley

Amon Göth – Ralph Fiennes

Emilie Schindler – Caroline Goodall

Poldek Pfefferberg – Jonathan Sagalle

Helen Hirsch – Embeth Davidtz

Valmistusmaa: USA

Ilmestymisvuosi: 1993

Kesto: 188 min

Ikäraja: K15


Se, joka pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman.