Mary Shelleyn Frankenstein

 

Retkikunta koettaa etsiä uutta reittiä pohjoisnavalle, kun he joutuvat myrskyn kouriin ja törmäävät jäävuoreen. He tapaavat Victor Frankensteinin, joka kehottaa heitä lähtemään kotiin. Kapteeni ei millään uskoisi Frankensteinin tarinaa hirviöstä, joka asuu jäävuorella, joten tämä kertoo kapteenille tarinansa siitä, kuinka tuli luoneeksi tämän hirviön...

Mary Shelleyn Frankenstein on Kenneth Branaghin ohjaama kauhuelokuva vuodelta 1994. Elokuva perustuu englantilaisen Mary Shelleyn kirjaan Frankenstein.

Okei, mitäköhän tästä nyt sanoisi? No ainakin voisin sanoa, että tämä elokuva oli kaunis. Erittäin kaunis. Niin ja surullinen myös. Jos tässä ei olisi kauhuelementtejä, voisi tämän luokitella draamaksi (kyllä, myös tämän).

Muutama sananen näyttelijöistä: Kenneth Branagh kunnianhimoisena Victor Frankensteinina ehkä tosiaan hieman ylinäyttelee ja hänen roolinsa jää hieman sekavaksi. Juuri tämän vuoksi ohjaajan ei kannattaisi useinkaan astua mukaan näyttelemään (etenkään päärooliin). Poikkeuksiakin kyllä löytyy. Helena Bonham Carter nuorena ja rakastuneena Elizabethina sen sijaan vetää roolinsa kunnialla läpi ja siinä on mukana tiettyä herkkyyttä, joka saa katsojan (siis minut) rakastumaan hänen roolisuoritukseensa. Paras roolisuoritus tulee kuitenkin Robert de Nirolta, joka näyttelee tätä ”Frankensteinin hirviötä”. Hän tekee hirviöstä (ei sitä saa sanoa hirviöksi!) sympaattisen olennon, johon katsoja rakastuu. Mutta hirviön (anteeksi, en keksi miten muutenkaan sitä nimittäisin) kostonhimo taas saa katsojan vihaamaan sitä. Loppujen lopuksi minä kuitenkin rakastuin tuohon ”hirviöön”, joka ei oikeasti ollutkaan paha ja joka tahtoi vain rakastaa.

Kaiken kaikkiaan elokuva on kaunista katseltavaa. Ohjaus ja käsikirjoitus pelaavat hyvin yksiin ja musiikki on hienoa kuultavaa. Ja hienot oli erikoisefektit ja oli elokuvassa jopa yksi kohta, joka sai minut säpsähtämään. Jokin kuitenkin elokuvassa kuitenkin jäi häiritsemään, en kuitenkaan tiedä, mikä se sitten oli. Ehkä juuri se Kenneth Branaghin rooli? Ja se että sain varmaan elinikäiset traumat, kun hän asteli esiin ilman paitaa. Juu, anteeksi sekava arvostelu...

Alkuperäinen nimi: Mary Shelley's Frankenstein

Ohjaus: Kenneth Branagh

Käsikirjoitus: Steph Lady ja Frank Darabont Mary Shelleyn romaanin pohjalta

Pääosat: Victor Frankenstein – Kenneth Branagh

Frankensteinin hirviö – Robert de Niro

Elizabeth – Helena Bonham Carter

Valmistusmaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani

Ilmestymisvuosi: 1994

Kesto: 124 min

Ikäraja: K15